STAP 5

Een buitenlandse leer -en werkervaring gaat niet zonder een goede voorbereiding van de juiste documenten, verzekeringen, visum en andere benodigdheden. 

BINNEN EUROPA; Aon ICS (Insurance Certificate for Students)

VISTA geeft jouw gegevens door aan de verzekeringsmaatschappij AON en betaalt jouw verzekering. Je ontvangt per mail een certificaat + polisvoorwaarden. (ZIE PDF'S)

 

Aon ICS dekt medische kosten, extra kosten en hulpverlening, ongevallen, aansprakelijkheid, rechtsbijstand en persoonlijke eigendommen. (polisvoorwaarden AON)

Als je schade hebt, kun je zelf contact opnemen met de verzekering. (Contact Aon Assistance +31 (0)10 448 8260)

BUITEN EUROPA

Voor I-BPV’s BUITEN Europa dien je zelf een annulering -en reisverzekering af te sluiten.

Houd er rekening mee dat je niet ‘zomaar’ kunt annuleren.

Kijk goed naar de voorwaarden van je verzekering!

VERZEKERING

VISUM + WERKVERGUNNING

VISUM

 

Als je op I-BPV gaat vragen sommige landen om een visum en werkvergunning. Dit verschilt per land en is dus afhankelijk van je bestemming en de nationaliteit van je paspoort. Als Nederlandse staatsburger heb je geen visum of werkvergunning nodig in de landen van de Europese Unie. Een visum kan veel tijd en regelwerk kosten. Je visum moet voor aanvang van je stage geregeld zijn. Voor meer info VISUM  wilwegwijzer

 

WERKVERGUNNING

Wanneer je in het buitenland naast je studie wilt gaan werken, check dan: Werken in het buitenland voor informatie over werkvergunningen voor elk land. wilwegwijzer

LOON, STAGEVERGOEDING EN ZORGVERZEKERING

Ontvang je loon (bijbaan) en/of stagevergoeding? Dan dien je een zorgverzekering in desbetreffende land af te sluiten naast je Nederlandse Zorgverzekering. Neem altijd contact op met je Zorgverzekering om de juiste informatie te onvangen en Check dit document!

PASPOORT EN ID-KAART

Als Nederlandse staatsburger mag je binnen de Europese Unie reizen met een geldige ID-KAART. Voor andere Europese en niet-Europese landen dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat minimaal 6 maanden geldig is bij terugkomst.

INTERNATIONALE IDENTITEITSKAART STUDENT

Het kan handig zijn om voor je vertrek naar het buitenland een International Student Identity Card (ISIC) aan te schaffen. De ISIC-kaart is een internationaal erkend bewijs van je status als voltijdstudent en kost € 15.

De kaart biedt ruim 40.000 kortingen en voordelen in 120 landen wereldwijd. Je kunt kortingen krijgen op tickets, accommodaties, transport, musea, culturele en historische bezienswaardigheden en internationale telefoongesprekken. Kijk voor verkoopadressen en meer informatie op www.isic.org wilwegwijzer

DUO 

STUDIEFINANCIERING

Tijdens de stage behoud je het recht op studiefinanciering. Voor de periode in het buitenland regel je een ‘uitwonende’ studiebeurs. School kan en mag dit niet voor je doen, dus je dient zelf de juiste formulieren aan te vragen en in te vullen. LET OP: je hebt hiervoor een DigiD Code nodig.

 

OV-KAART

Als je naar het buitenland gaat kun je de OV-kaart inruilen voor een maandelijkse vergoeding omdat je de OV-kaart

niet gebruikt. Je hebt daarnaast een verklaring van de school nodig (zie PDF). Lever je formulieren voor je reis tijdig in bij DUO om geen geld mis te lopen! Klik voor meer info DUO. Klik voor meer info DUO

SOCIAL INCLUSION

Bureau Internationalisering staat voor een lang leven leren en het mogelijk maken van een internationale leerervaring voor iedere student en personeel. Ook wanneer er bijzondere omstandigheden en speciale behoeften zijn zoals:

- gezondheidsproblematiek

- lichamelijke of geestelijke beperking

- financiële of culturele omstandigheden

- studie achterstand of leerproblematiek

Wanneer er bijzondere omstandigheden zijn dan regelt Bureau Internationalisering de benodigde (financiële) ondersteuning en begeleiding!

Voor vragen en informatie -> Bureau Internationalisering

ERASMUS+ EUROPASS CV

EUROPASS (VERPLICHT)

Bureau Internationalisering maakt gebruik van Europass.

Op de website van Europass maak je een internationaal CV en taalpaspoort aan met behulp van een sjabloon. Beide internationaal erkende documenten kun je gebruiken voor je sollicitatie bij internationale bedrijven.

VACCINATIES EN MEDICIJNEN

VACCINATIES

Check altijd of er vaccinaties nodig zijn voor je reisbestemming. Sommige vaccinaties bevatten een aantal behandelingen dus start hier tijdig mee! Afhankelijk van jouw zorgverzekering worden kosten mogelijk voor een gedeelte vergoed. 

Voor informatie vaccinaties per land en afspraak maken: Traveldokter en GGD

MEDICIJNEN MEE OP REIS

Gebruik je medicatie zoals bijvoorbeeld zware pijnstillers of Ritalin? Check de volgende site of je een VERKLARING Medicijnen nodig hebt om je medicatie mee te nemen naar je reisbestemming: CAK

VEILIGHEID

VEILIGHEID

 

Jouw veiligheid gedurende je buitenlandverblijf is voor ons en het thuisfront van groot belang! Naast het feit dat er andere normen, waarden, regels en wetten gelden per land, draag jij de verantwoordelijkheid om met een gezond verstand te reizen en te leven. Wanneer er tijdens je verblijf een onveilige situatie ontstaat dan neem je (afhankelijk van de situatie) contact op met de plaatselijke alarmcentrale, je mentor, thuisfront en Bureau Internationalisering. 

 

Actuele reisadviezen veiligheid van de overheid: Rijksoverheid

Gedurende jouw buitenlandverblijf zul je regelmatig contact hebben met je mentor of stagebegeleider via Skype, telefoon en social media over de voortgang van je leerproces en persoonlijke ervaringen en omstandigheden. 

BLOG

Via onze website kun je BLOGGEN en VLOGGEN. Dit is niet alleen prettig voor ons om jullie op deze manier op afstand te volgen maar ook voor jouw vrienden en familie! Daarnaast is het heel leerzaam voor anderen ter voorbereiding op hun buitenlandervaring.

VREEMDE TALEN + OLS 

Een goede voorbereiding houdt ook in dat je basiskennis hebt van de gesproken taal van je reisbestemming. Via Erasmus+ wordt er een verplichte taaltest door jou gemaakt, voor en na de internationale stage en een gratis taalcursus aangeboden via de OLS wanneer je binnen de EU landen verblijft. Via je email ontvang je een uitnodiging hiervoor.

Een stage buiten EU landen? Een ander handig hulpmiddel is de APP DuoLingo waardoor je op elk moment en overal vele talen kunt leren. DUOLINGO (gratis en betaalde APP versie)

EF biedt ook taalcursussen aan van 2 tot 24 weken bestaande uit een mix van klassikale lessen, interactieve tools en onderdompeling in de cultuur.

Voor meer informatie vraag Bureau Internationalisering!

HUISVESTING

Wanneer een stageplek geregeld is, is het tijd om een verblijfplaats te organiseren. Huisvesting kan in de vorm van een gastgezin zijn, studentenwoning, hostel, AirBnB of verblijven bij plaatselijke vrienden/familie. De keuze van het type verblijf is afhankelijk van het land, duur en soort buitenlandervaring.

 

Accomodatie regel je definitief wanneer het visum en het stagebedrijf geregeld zijn.

 

Hieronder enkele links voor meer informatie:

- Housing anywhere

- Easykamer

- TalkTalkbnb

Airbnb