Zoeken

Zweedse gewoontes en de mensen

Wanneer je naar het buitenland gaat voor je stage kom je natuurlijk compleet andere mensen en gewoontes tegen dan dat je thuis gewend bent. In deze blog ga ik aan jullie beschrijven wat de grootste verschillen zijn tussen Nederland en Zweden op deze gebieden.


Mensen:

Het eerste wat iedereen die niet uit Zweden komt en er al eens is geweest je zal zeggen is dat Zweedse mensen heel erg op zichzelf zijn. Hiermee bedoel ik dat wanneer je bijvoorbeeld op de bus staat te wachten, ze niet naast je gaan staan om met je te praten. Wanneer je in de tram zit, ze niet willen dat je naast hun komt zitten. Het vreemdste wat ik zelf had meegemaakt is: Op de tram gaan ze altijd apart zitten ook al zijn er 2 stoeltjes naast elkaar dan gaan ze liever helemaal naar de andere kant van de tram om daar alleen te kunnen zitten. En zodra je dan naast iemand gaat zitten kijken ze je aan als te zeggen: ‘’Waarom ga je naast mij zitten? Ik zit in mijn wereld, ik ken je niet dus blijf er ook maar uit.’’ Hier had ik in het begin wel wat moeite mee omdat het dus vrij moeilijk is om hier contacten te leggen. Maar zodra je ze in de bar tegenkomt komen ze na een klein uurtje wel wat losser :P. Ze vinden het helemaal geweldig dat jij als buitenlander naar hun land toe bent gekomen en zodra je 1 woord Zweeds spreekt zijn ze super blij.

Buiten dit is mij ook opgevallen dat Zweedse mensen zeer maar dan ook zeer gedisciplineerd zijn. Een simpel voorbeeld is hier op mijn stageplaats, geen enkel kind zal (wanneer ze bijvoorbeeld een IPad in de handen krijgen geduwd.) iets anders doen dan wat er van ze wordt gevraagd. Ik heb dit nagevraagd bij sommige kinderen en die gaven mij allemaal hetzelfde antwoord: ‘’Waarom zou ik dat doen? Daar heb ik niks aan.’’ Persoonlijk verbaasde dit mij omdat ik bijvoorbeeld als kind zijnde (vooral als tiener) zodra ik de kans had om iets anders te doen dat leuker was daar ook zeer goed gebruik van kon maken. Maar die gedachten gaan hier nauwelijks door hun hoofd.


Gewoontes:

Ik begin even met mijn favoriete ‘’gewoonte’’ van het hele land, en natuurlijk praat ik dan over Fika.

Nee dit klinkt misschien fout maar het betekent gewoon dat je met een paar andere mensen voor koffie met een broodje gaat. Dit klinkt heel simpel maar het is echt heerlijk en een goede manier om hier toch eens contact te leggen met een Zweeds persoon. Ik heb dit uitgeprobeerd bij iemand waar ik naast zat in de tram. Eerst gaf ze me een blik zoals eerder beschreven. Maar nadat ik mijzelf had voorgesteld en haar meevroeg voor Fika was ze meteen een stuk enthousiaster. Als je ooit naar Zweden gaat raad ik je zeker aan dit gewoon eens te proberen. Ze laten het dan misschien niet merken, maar ze houden echt van buitenlanders die interesse tonen in hun cultuur.

De volgende gewoonte is er eentje waar ik mij thuis al niet echt aan hield maar hier zeker wel, dan heb ik het over het uitdoen van je schoenen wanneer je naar binnen gaat. Thuis deed ik dit nooit omdat ik anders koude voeten kreeg, maar hier kijken ze je vies aan wanneer je het niet doet en de reden waarom ben ik op de harde manier achter gekomen. Het is hier natuurlijk ietwat kouder dan in Nederland en dat betekent dus ook dat hier vaker de grond meer ‘’sludgy’’ is. Ik heb mij hier een keer niet aan gehouden en ben een uur bezig geweest mijn eigen vloer weer schoon te krijgen. Sindsdien doe ik ze altijd uit wanneer ik naar binnen ga.

Een andere gewoonte valt onder de naam: ‘’jämlikhet’’ 

Wat letterlijk vertaald wordt naar gelijkheid. Als je je hier inschrijft bij bijvoorbeeld een voetbalteam en je hebt 12 en hebt nog nooit voetbal gespeeld, is het heel goed mogelijk dat je meteen bij de beste spelers wordt gezet. Simpelweg voor de reden: iedereen heeft een gelijke kans. In Nederland zou iemand die net nieuw is bij bijvoorbeeld een D-team op het laagste elftal beginnen omdat hij/zij alles nog moet leren. Hier word je meteen bij de beste gezet simpelweg omdat ze vinden dat jij net zo veel kans moet hebben om goed te spelen als ieder ander. Ook al verlies je met 15-0 omdat de keeper voor de eerste keer in het doel staat en nog nooit eerder een sport heeft gedaan en 100 kilo weegt. Maakt niet uit, je krijgt dezelfde kans als iedereen. Dit is zo bij sport, maar ook bij dingen zoals werk. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of als jij solliciteert voor dezelfde baan als iemand die een hogere opleiding heeft heb jij 50% kans dat de baan voor jou is.

Een andere gewoonte is dat Zweedse mensen hun tradities heel ‘’traditioneel’’ houden. Een goed voorbeeld van het tegenovergestelde hebben we in Nederland met Kingsday. Dan worden door het hele land festivals georganiseerd om dit te vieren. Hier kijken zen aar een optocht en gaan dan gezellig iets met de familie doen. Of wanneer ze midsommar hebben gaan ze zich niet helemaal lam zuipen. Ze gaan dan gezellig naar een huisje in het bos met vrienden en familie en hebben het daar gewoon ouderwets naar hun zin.

Mijn laatste gewoonte die ik hier ga beschrijven is dat kinderen hier echt nog ouderwets worden opgevoed. Hiermee wil ik zeggen dat: tegenwoordig heb je dat kinderen de hele dag binnen zitten en Fortnite ofzo spelen. Hier gaan kinderen echt nog naar buiten om te voetballen of op rotsen te klimmen. Kinderen hier hebben veel minder de behoefte om de hele dag binnen te zitten en gamen.

And that’s it :)

Er zijn nog veel meer verschillen maar als ik alles ga opschrijven dan duurt deze blog straks 5 uur dus voor nu houd ik het hierbij.


Tack för att du läste och fram till nästa gång\


Stijn

614 keer bekeken0 reacties