Zoeken

Writing. A painting of the voice.

Bijgewerkt: 11 jul 2018

Onze woensdag begon in de kelder van het hotel waar een buffet op ons stond te wachten. Michael heeft dan ook voor het eerst kennis gemaakt met crumpets. Weet jij wat een crumpet is? Crumpets zijn een Engelse delicatesse die bij de thee of ontbijt genuttigd worden. Het is een soort Americaanse pannenkoek met allemaal kleine gaatjes. Maar hoe eet je dat dan, zo’n crumpet? Wat de crumpet in mijn ogen perfect maakt is om jam op te smeren. Elke hap die je neemt is zalig. Je kan ook boter gebruiken in plaats van jam (dit is de meest voorkomende manier). Bij het ontbijt stond Michael oog in oog met een andere Engelse delicatesse: Full English Breakfast. Voor diegene die niet bekend is met dit fenomeen: het is een ontbijt met 2 worstjes, 2 plakken bacon, 2 tomaten gehalveerd, bonen in tomaten saus, kastanjechampignons, toast en roerei. Een mondvol!


Om half 10 arriveerde wij aan het Chelsea College of Arts in Londen. Daar hadden we even de gelegenheid om van de architectuur te genieten.


In het gebouw, moesten we eerst een presentielijst aftekenen. Tot onze verbazing stond mijn naam wel op de lijst maar die van Michael niet. Paniek. Michael vraagt de administrateur waarom zijn naam hier niet op staat. "I'll check it out", zei hij terwijl hij naar de receptie liep. E-mails worden opnieuw geopend en gelezen om te kijken of alles correct is gegaan. Geen indicatie tot dit misverstand....so we thought. Michael was zo enthousiast waardoor hij bij het boeken in plaats van dit schooljaar, volgend schooljaar aangevinkt heeft. Hij is een jaar te vroeg! Meer op tijd kan je niet zijn. De administrateur zorgt ervoor dat Michael dan alsnog de cursus kan volgen.


Phil Woordford, een ervaren copywriter en onze docent, begeleidt ons door het pand naar een klaslokaal. Na een kort voorstelrondje is al snel duidelijk dat wij de enige twee docenten zijn. Phil introduceert de course creative copywriting en legt uit wat hij van plan is te gaan doen de aankomende drie dagen aan een select gezelschap van 8 personen. Wat hij toen vertelde, confirmeerde eigenlijk wat wij als docenten bij de opleiding Mediavormgeving & Signmaking ervaren en erkennen. Geschreven woord gaat gepaard met beeld. Het een kan niet zonder de ander. Hij is er van overtuigd dat bij het maken van een advertentie de grafische vormgever hand in hand samen moet werken met de copy writer. Een grafische vormgever kan het gevoel in beeld uiten maar een copywriter kan het gevoel versterken of juist verzwakken.Dit wordt nog niet door elke leerling met open armen ontvangen. Ik denk dat wij als docenten hier een inhaalslag kunnen maken. Leerlingen begrijpen niet genoeg dat het gebruik van taal essentieel is om the message goed over te brengen.


Na een intensieve ochtend maken we kennis aan de mooie omgeving rondom de universiteit. De universiteit is gelegen aan de rivier Thames waar je de Millbank Millennium Pier kunt vinden. In nog geen 5 minuten zie je aan de rechterkant de Vauxhall bridge en aan de linkerkant de Lambeth bridge.


Eenmaal terug hebben we even tijd voor een kopje koffie. En dan maakt het voor Michael niet uit of hij nu in Londen of in Sittard is om zijn e-mails bij te werken.

Na de welverdiende lunch, kwamen we terug in het klaslokaal. Phil had something up his sleeve. Phil schreef onder andere de woorden: xantic, bletcherous, nidorosity, vigestimation, lythcoop en jentacular op een aantal A4'tjes. Ik hoor je afvragen, zijn dit wel echte woorden? Dit is dezelfde gedachte die ik had. Maar Phil heeft deze woorden niet verzonnen, ze bestaan echt. Zelfs native speakers kennen deze woorden niet. De bedoeling van deze opdracht is dat je een verhaal moet verzinnen met drie gekozen woorden die op de A4'tjes staan. Op het moment dat Phil de zin: language is mood music uitdrukte, werd voor mij alles duidelijk. Weet jij de achterliggende gedachte van deze opdracht? Phil legt uit dat dat woorden bepaalde gevoelens oproepen. Het woord bletcherous klok voor iedereen negatief en werd dus ook negatief in de verhalen gebruikt. Als copywriter is het essentieel om hier bewust van te zijn. Geschreven schrift is eigenlijk dus a painting of the voice.


Na een mooie, leerzame en intensieve eerste dag aan het Chelsea College of Arts, zijn we naar Tate Britain gegaan. In de Tate & op de cursus hebben Michael en ik veel ideeën over hoe wij de AVO-vakken beter kunnen laten integreren in het curriculum.Dag 2 in Londen is geslaagd. We sluiten deze dag af met ons avondeten in een Engelse pub: the Brougham waar Michael heerlijk heeft genoten van de fish & chips en ik van de mediterranean board.Met deze foto's eindig ik deze blog en kijk ik uit naar morgen! Kan Phil mij nog meer met kennis verrijken?36 keer bekeken0 reacties