Zoeken

Wat zijn de verschillen tussen Nederland en Malta


Wij zitten al in de tweede week van onze buitenlandse stage in Malta. In deze twee weken hebben wij al verschillende werkzaamheden mogen uitvoeren en hebben wij in de gaten hoe alle taken verdeeld worden binnen de categorie zorg. Een verpleegkundige hoeft de patiënten niet te wassen, zij houden zich bezig met de medicatie en alle verpleegtechnische handelingen binnen de afdeling. Een verzorgende is hier echt diegene die de mensen doet verzorgen in de ochtend en veel observeert en rapporteert. In Nederland is het heel anders dan hier: een verpleegkundige in Nederland neemt alle taken op zich (de ochtendzorg, medicatie , verpleegtechnische handelingen, observeren en rapporteren). Wij vinden het verschil tussen Nederland en Malta heel groot! In Malta delen ze medicatie uit via vaste medicatie strips , hierbij word er geen gebruik gemaakt van een computer. In Nederland word alle medicatie volgens een computersysteem uitgedeeld en afgetekend. Ook zien wij een heel groot verschil met de ochtendzorg. Hier worden de meeste patiënten op bed verzorgd of op de badkamer gedoucht. Hier maken ze geen gebruik van wasdoekjes als mensen bedlegerig zijn, maar gewoon flink wat water en zeep. (mensen worden hier flink ingesopt.. met de nadruk op flink). Binnen de zorginstelling wordt heel nadrukkelijk gelet op bedcomplicaties, bijna alle bewoners hebben hier een AD of Nimbuss matras, ter preventies van decubitus (bedlegerig of niet). Ook zijn er op de afdeling geen voedingsassistenten aanwezig die de voedingstoestand van de patiënt observeert en rapporteert. Dit is dan ook een taak van de verzorgende. We merken dat ze hier goed letten op de voedingstoestand, dit ook om eventuele decubitus te verbeteren of te voorkomen. Wat ook een groot verschil is, is dat hier alles gerapporteerd word op papier en niet digitaal, deze manier van werken is voor ons heel anders. Hier moesten we in het begin ook erg aan wennen. Werktijden zijn hier anders dan in Nederland. Hier werkt het personeel soms langer dan in Nederland. De diensten zijn als volgt ingedeeld:

- Ochtenddienst van 07:00 - 13:30 uur

- Dagdienst van 07:00 tot 19:00uur

- Nachtdienst van 19:00 tot 07:00 uur

Wij schrokken bij aankomst ervan hoelang de diensten hier kunnen duren en dat het hier erg normaal is om zo lang te werken.


Tot nu toe bevalt het ons erg goed en vinden we het beide leuk om de verschillen tussen Nederland en Malta te leren kennen, erg leerzaam! We zijn nu al een grote ervaring rijker!


297 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#10 wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd over de Duitse cultuur, ook de Duitse spraak heb ik flink verbeterd. Verder heb ik ook geleerd om veel zelfstandig te zijn.

#9 terug naar Nederland

Helaas werd mijn stage vroegtijdig beëindigd. in plaats van 1 februari moest ik al 1 november maar huis. Ik heb rustig de auto ingepakt tussen mijn laatste dienst door en ben de 2 uur weer terug naar