Zoeken

Wat ik heb geleerd van mijn ervaringen in Zweden

Ik ben inmiddels al een tijdje terug uit Zweden en ik heb extra met deze blog gewacht omdat ik nu meer echte verschillen zie vergeleken met voordat ik ging dan meteen een week nadat ik terug was.

In deze en eveneens mijn laatste blog zal ik nog eens vertellen over de 3 grootste dingen die ik heb geleerd van mijn BL Stage:


- Empatisch vermogen

Hier kreeg ik zo hier en daar wel eens een klacht over van mijn docent vorig jaar omdat mijn instelling simpelweg niet ingesteld was op het niveau van de kinderen die ik op dat moment bij mij in de klas had. Dit kan verschillen van inzien dat een kind echt gewoon niet weet wat 5+5 is, tot een kind dat valt en dan meteen zeggen dat het wel meevalt en dat hij/zij gewoon weer even moet gaan lopen en dan komt het wel goed. Ik heb nu veel meer het vermogen om mij in te leven in een kind en echt te denken wat dat kind om dat moment zelf voelt/meemaakt. Ik heb daar in Zweden en hier weer in Nederland tot nu toe zeer goede feedback op gekregen.

- Plannen

Ik ben nou eenmaal niet echt de beste planner, de uitspraak 'Ik zie wel wanneer het gebeurd.' of 'Komt wel goed jong.' zijn tegenwoordig al een stuk minder aanwezig. Ik laat een week van tevoren weten of er echt iets moet gebeuren of dat mensen ergens rekening mee moeten houden. Dit is natuurlijk zo in een schoolverband, maar buiten school/werk laat ik mij vaak terugvallen in deze oude gewoonte. Hey, if it aint broke, don't fix it.

- Zelfstandigheid

Het is vrij duidelijk dat mama en of papa niet meegaat naar je buitenlandse stage, dus sta je er alleen voor (natuurlijk heb je je huisgenoten) maar dingen zoals de was doen, koken, weten wanneer iets wel en niet gepast is zijn simpelweg dingen die je leert door het tegenovergestelde een keer mee te maken:

Kun je niet koken? dan eet je niet.

Kun je de was niet doen? dan stink je een uur in de wind.

Doe je dingen zonder erbij na te denken? vul zelf maar in.


Dit zijn 3 van de dingen die ik heb geleerd. Andere dingen zijn bijvoorbeeld dat mijn Engels van niveau C1 naar C2 is gegaan, ik heb me wat Zweeds aangeleerd, maar mijn Nederlands is (was het sowieso nooit) niet echt geweldig.


Verder heb ik niks anders te zeggen dan: Grijp de kans en ga op BL Stage! Je leert er superveel van en je zult er later spijt van hebben als je het niet hebt gedaan.


Ik ga zeker op HBO weer!

25 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#10 wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd over de Duitse cultuur, ook de Duitse spraak heb ik flink verbeterd. Verder heb ik ook geleerd om veel zelfstandig te zijn.

#9 terug naar Nederland

Helaas werd mijn stage vroegtijdig beëindigd. in plaats van 1 februari moest ik al 1 november maar huis. Ik heb rustig de auto ingepakt tussen mijn laatste dienst door en ben de 2 uur weer terug naar