Zoeken

Wat heb ik geleerd

Vind maar eens een stageplek in een ander land. Eentje vinden in Nederland is al lastig, maar in het buitenland al helemaal. Ik heb geleerd om mijn netwerk in te schakelen wanneer ik het niet alleen kon. Ik heb school ingeschakeld om te kijken welke stageplek voldeed aan de eisen. Ook heb ik nog nooit zoveel formulieren moeten ondertekenen en laten ondertekenen in mijn leven. De bureaucratie die bij een buitenlandse stage komt kijken is ongekend. Ik heb geleerd om hiermee om te gaan.


De zoektocht naar een kamer was ook niet altijd even makkelijk. Het is lang zoeken en hopen dat je geluk hebt. Vaak bellen met potentiële verhuurders en niet bang zijn om jezelf te verkopen.


Veel contact hebben met mensen die je moedertaal niet spreken en die nog nooit van je hebben gehoord. Je moet je altijd verstaanbaar weten te maken. Ook moet je volwassen nadenken en gaan bedenken hoe je alles gaan financieren.


Je moet aan alles denken. Ik ben er drie maanden mee bezig geweest om alles te regelen, voordat ik eindelijk naar Düsseldorf kon gaan. Eenmaal daar en je bent weer binnen een week terug bij af. Maar dat is eigenlijk helemaal niet zo, hoewel het zo wel lijkt. Toen ik aan dit avontuur begon, wist ik net hoe ik mijn studiefinanciering bij DUO moest aanvragen, nu weet ik veel meer. Ik weet hoe je, door middel van enorm lange formulieren, verschillende beurzen, vergoedingen en abonnementen moet aanvragen.


Wat ik vooral heb geleerd is het regelen van zaken. Je moet met enorm veel mensen rekening houden en je moet van heel veel mensen iets hebben. Communiceren is iets wat ik in deze periode echt heb weten te beheersen. Of dit nu aan de receptie in het hotel is, via de mail naar mijn onderwijsbegeleider of telefonisch met mijn verhuurder is. Ik heb geleerd wat er allemaal nodig is om dingen te regelen achter de schermen. Niets gaat vanzelf!


7 keer bekeken

© 2019  VISTA college  |  COLOFON  |  AVG

Valkenburgerweg 148  |  6419 AW Heerlen  |  The Netherlands

s.laouaji@vistacollege.nl  / v.reinders@vistacollege.nl |  +31 (0)88-001 50 00