Zoeken

Unitrópico Yopal Casanare Colombia

Bijgewerkt: 4 nov 2019

De titel is een mond vol. Unitrópico is een agrarische universiteit in de hoofdstad Yopal van de provincie Casanare in Colombia.

Ik heb van het Ministerie van Buitenlandse Zaken als PUM Senior Expert, de vraag gekregen om Unitrópico te adviseren bij het ontwikkelen van ondernemerschap, innovatie en research in samenwerking met het bedrijfsleven. Daarvoor ben ik ben zaterdag 7 september met de KLM naar Bogota gevlogen, om vandaaruit met Avianca naar Yopal te vliegen. De vlucht van Amsterdam naar Bogota is rechtstreeks en duurt 10 uur. Aankomende in Colombia word je keurig door de immigratiedienst geregistreerd en gevraagd wat je komt doen. Vervolgens heb ik nog een binnenlandse vlucht gemaakt naar de tropische provincie Casanare, waar ik bij aankomst direct door de exotische warmte werd welkom geheten. Een warmte die iedere dag er is. Ook als het regent. Continue 30 tot 35 graden. Dat lijkt heerlijk, maar na 2 weken werken bij deze temperatuur, heb je ook weer wel behoefte aan fris weer.Veel mensen gaan momenteel naar dit wonderschone land om te backpacken voor een paar weken. Dat is absoluut de moeite waard, want zowel de natuur en cultuur zijn meer dan de moeite waard. Daarnaast word je ontvangen door een zeer warme bevolking, die weet wat gastvrijheid is.

Backpacken was voor mij niet weggelegd, want ik had een opdracht uit te voeren, namelijk het opzetten van een businesscase/-plan voor de komende 5 jaar om een campus te realiseren voor research, innovatie en entrepreneurship.

De eerste dag in Yopal was een zondag en dus rustdag. Toch staan ook op zondag de mensen vroeg op. Om 5 uur in de ochtend is er al veel beweging, want dan is het relatief nog koel (ong. 24 graden). Ik was uitgenodigd om mee te gaan lunchen en om daarna naar een plaatselijke voetbalwedstrijd te gaan kijken.


Dat was natuurlijk niet tegen dovemans oren gezegd. Na een overheerlijke lunch met de gastdames, zijn we naar de voetbalwedstrijd gegaan. Een gezellige match, waarbij vooral de derde helft belangrijk bleek te zijn. De biertjes werden gretig genut.

Op maandag heb ik kennis gemaakt met de universiteit en de mensen die daar werken. Wederom heerlijk geluncht en in de middag naar de boerderij geweest van de universiteit, waar studenten kennis maken met de praktijk. Koffie, cacaobonen, mango, bananen, apen, schildpadden, prachtige bloemen en vlinders gezien. Alles zeer indrukwekkend.

Als toetje heeft men mij nog een interview afgenomen, dat dezelfde dag nog life wed gezet, zodat zowel de medewerkers en studenten van universiteit als bewoners van de stad wisten van mijn opdracht en komst.Op dinsdag begon het serieuze werk met een groot aantal besprekingen. In de ochtend heb ik startups gesproken, zoals een bedrijfje dat koekjes maakt vol proteïnen alsook een dat kinderopvang regelt voor minder rijke mensen, zodat man en vrouw kunnen gaan werken en samen een fatsoenlijke boterham kunnen verdienen en hun kinderen naar school kunnen laten gaan.

Een zeer interessante startup is het ontwerp van duurzame verpakkingsmaterialen, die in 6 maanden geheel op natuurlijke wijze afbreken, nadat ze gebruik zijn.

In de middag een uitgebreid gesprek gehad met de afdeling research. Ze willen graag, maar weten nog niet hoe ze moeten veranderen. Ik heb ze verteld dat hun research interessant is, maar niet geheel aansluit op de behoeften in de buitenwereld en zeker niet die van het bedrijfsleven en de boeren uit de regio. Vervolggesprekken zullen nodig zijn om hun helpen. Een studie naar de juiste research, waaruit blijkt welke sector het beste bediend kan worden en met welke type producten, kan hun bijzonder helpen. Ik heb een dergelijke studie voor hun van huis uit in de vorm van deskresearch gedaan. Hieruit blijkt dat studies naar zaden voor grasland (t.b.v. ranches en de daar grazende koeien) alsook naar een betere kwaliteit rijst voor de regio van groot belang zijn. Ook oplossingen voor de vervuiling door de olie- en gasindustrie is belangrijk.

Op woensdag bij de Kamer van Koophandel geweest en uitleg gekregen over de regio die rijk is aan olie, gas, vee (koeien) en natuur toerisme. De natuur is overweldigend: krokodillen, apen, poema's, exotische vogels, etc.

De lunch met de Kamer van Koophandel was zwaar. Zo'n grote lap bief, belegd met gebakken tomaten plus uien en daaroverheen gebakken eieren. Heerlijk, maar heavy.

In de middag aan de slag geweest met studenten en hen geleerd een businesscase/plan te maken. Op donderdag moeten ze de eerste resultaten presenteren aan elkaar. Buiten is en blijft het tropisch warm (30 tot 35 graden)

Op donderdagmorgen ben ik spreker op een congres, dat als item kent "Vrede in Casanare" (de provincie waar ik verblijf). Ik heb verteld over PUM Senior Experts, die door het Ministerie van Buitenlandse Zaken worden uitgezonden, zoals ik naar deze universiteit. Dat wij proberen te helpen bij het oplossen van de armoede, zodat verkeerde politieke partijen minder kans maken om de macht te grijpen. De oplossing zit met name in het creëren van banen, zodat mensen te eten hebben en hun kinderen naar school kunnen. Ik heb een vergelijking gemaakt met Europa, waar ook verkeerde politieke partijen proberen de macht te krijgen op basis van false argumenten.

Ook vandaag weer een zware lunch, waarbij iedereen bij elkaar van het bord zit pikken om te proeven. Lekker, maar weer veel te veel. In de middag weer met studenten aan de slag geweest en hen zelf les laten geven m.b.t. het opzetten van een businessmodel (Canvas methode). Ze waren erg enthousiast en gemotiveerd.

's-Avonds uitgenodigd in het hotel om een zang- en dansavond bij te wonen met muziek uit de regio. Leuk om te zien, maar ik moet op vrijdag extra vroeg uit de veren, dus ben maar effe toeschouwer.

Vrijdagmorgen 7:00u. naar de radio, waar we een interview hebben van bijna 45 minuten. Erg leuk om te doen. Daarna door naar een soort braderie gehouden door scholen met hun leerlingen en studenten. Zij tonen aan de bevolking wat ze allemaal in huis hebben. Er wordt gedanst en muziek gemaakt. Anderen laten zien wat ze op school allemaal leren. Sommigen hebben een eigen bedrijfje en tonen hun producten. Ik moet hier "examinator" spelen en aangeven welke uitstalling het meest attractief is. Ik maak samen met mijn begeleidsters de keuze voor een social inclusion project, waarmee arme kinderen geholpen worden.
Op zaterdag word ik meegenomen op een toeristische toer. We gaan de bergen in en bekijken op de top kunst van een Italiaanse kunstenaar, die uit rotsen beelden heeft vervaardigd.


De hoofdstad Yopal waar ik verblijf, ligt op 350 meter boven de zeespiegel en bevindt zich aan de rand van een enorm plateau, dat omgeven wordt door bergen in het westen: het Andes gebergte. Na de bergen gaan we terug naar Yopal om een hoedenfabriek te bezoeken. Ze maken echte cowboy hoeden, waarmee je in Nederland een beetje voor gek loopt als je die draagt, maar daar door alle veeboeren gedragen wordt.

Onderweg zie ik vluchtelingen uit Venezuela. Zo iets triest heb ik nog nooit gezien. Mensen die bijna niets bij zich hebben en volledig doelloos ronddolen. 5 miljoen Venezolanen zijn op de vlucht voor de ellende in hun land. Zeer triest.

Je ziet onderweg ook massa's vrachtwagens die koeien vervoeren naar de veiling in Yopal. Vandaar worden ze getransporteerd naar de eindbestemming, waarvoor ze minimaal 5 á 6 uur in de vrachtwagen staan en daardoor 50 kilo in gewicht verliezen.


In de middag ga ik aan de slag met het opstellen van mijn rapport voor de universiteit, waarbij ik probeer een eerste concept gereed te hebben op maandag.

Op zondagmorgen om 5 uur uit de veren om het natuurgebied Del Llano te bezoeken, waar een speciale vogel huist. De vogels verzamelen zich daar in de avond. Het lijken me een soort witte reigers. In de zomer schijnen er ook flamingo's te zitten. We hebben ook nog geprobeerd om de palmbeer te zien, maar die was gevlogen. Helaas.

Na dit bezoek gaan we genieten van een origineel ontbijt: spekzwoerd met bonen, rijst, groeten en vlees. Mijn begeleiders vonden het heerlijk. Ik heb keurig mijn bordje opgegeten.


De rest van de zondag gespendeerd aan het afmaken van het rapport: businesscase voor de te ontwikkelen campus voor de universiteit samen met het bedrijfsleven voor research, innovatie en entrepreneurship.

Op maandag was het eerste concept van het rapport klaar en heb ik het besproken met de verantwoordelijke dame voor entrepreneurship. Zij spreekt echter geen Engels, dus communiceren we met elkaar door middel van de computer. Zij tikt Spaans in en laat het in het Engels vertalen en ik doe het andersom. We lijken net twee dove mensen, maar het gaat wonderwel goed. We hebben wel veel moeten lachen om de situatie.

Op maandagavond eet ik met een Nederlandse collega, die in het weekend is aangekomen en een specialiste is op het gebied van toerisme. Samen met haar ga ik de komende dagen een groot aantal presentaties verzorgen voor bedrijven, de Kamer van Koophandel, de universiteit en een aantal andere partijen. Het is een druk programma, maar wel erg interessant en leuk om te doen. Continue moet je op de foto. Soms krijg je het gevoel of je een beroemdheid bent. Dus nuchter blijven.

Op dinsdag hebben we een presentatie gegeven voor een Caja. Een belangrijk sociaal instituut, dat veel geld beschikbaar heeft voor "sociale" projecten, die helpen bij de armoede bestrijding. Na wederom een overdadige lunch krijgen we koffiebonen te zien in de natuur. In de middag weer gepresenteerd bij de Kamer van Koophandel, waar een groot aantal bedrijven aanwezig zijn. Daarna een rondleiding over het universiteitsterrein, waar we zien dat studenten college krijgen in lokalen, die open zijn, dus feitelijk in de buitenlucht zitten. Lijkt me heerlijk.

Het is alweer donderdag en moeten we een congres over entrepreneurschip toespreken. Mijn collega Simone had een waanzinnig goede presentatie over het opzetten van toerisme business, waarbij zij putte uit eigen ervaring. Ik kon daar prima op aansluiten en heb gesproken over de technologische ontwikkelingen die er aankomen en de exponentiële groei van innovaties nu en in de komende tijd.De lunch was deze keer op het platteland, waar we een chiquiro hebben gezien. Een dier dat naar het schijnt verwant is aan de rat, maar daar niet op lijkt.
Na de lunch zijn we naar een braderie op de universiteit gegaan, waar jonge ondernemers hun producten showden. Veel lekkere dingen te eten gekregen, dat na een stevige maaltijd lastig is. Ook werd er een originele regionale dansshow gegeven op Colombiaanse muziek.In de avond nog een meeting gehad over watermanagement en duurzaamheid. De mogelijkheid hierbij onderzocht voor een nieuw project voor een collega expert uit Nederland.

Op vrijdag heb ik een afspraak met de rector magnificus om het rapport te bespreken, waarover hij erg te bespreken is. Dit gebeurt tijdens een copieuze maaltijd.

Daarna een laatste kopje koffie met mijn gastdames, die mij verwennen met overheerlijke cacao en koffie voor thuis.


Mijn collega Simone blijft nog een weekje en ik ga op zaterdagmorgen vroeg naar Bogota, waar ik in de middag het vliegtuig neem om 12,5 uur later op Schiphol te landen. Zondagmiddag kom ik vermoeid, maar wel erg tevreden thuis na een fantastische ervaring te hebben opgedaan.


Voor de liefhebber: Promovemos el emprendimiento en nuestra comunidad unitropista, una prueba de ello fue la agenda programada con Henk ter Stege, MSc, experto en emprendimiento, economía de negocios y pensamiento estratégico, de la Agencia de Cooperación Holandesa PUM, gracias al apoyo de Cámara de Comercio de Casanare. Este es un resumen de su visita: https://www.facebook.com/1653392398262313/posts/2445439349057610/


Inmiddels ben ik een cursus intensief Spaans begonnen, zodat ik een volgende keer niet alleen mij verstaanbaar kan maken in het Engels, maar ook enige woorden Spaans kan spreken: hasta luego y salidos.

51 keer bekeken0 reacties