Zoeken

Stugge IJslanders


Góðan daginn!

Ik ben nu 3 dagen in IJsland. Ik sprak er met vertegenwoordigers van IDAN, een instantie die zich vooral bezig houdt met het certificeren van mensen die veel kennis hebben, maar geen diploma's. Ook erkennen zij bedrijven en leermeesters. Ze doen eigenlijk heel erg veel. Ik mocht er heengaan op de dag dat IJsland de ergste storm in 10 jaar verwachtte.


Code rood! Paniek!

In Nederland dan toch, maar hier leidt de weerswaarschuwing niet tot vreemde taferelen. IJslanders ontvangen hun gasten op dit soort dagen gewoon want 'afspraak is afspraak'.


Ik ben hier omdat ik dit jaar een praktijkonderzoek moet doen voor mijn masterstudie in opdracht van het VISTA College en het Foodlab Limburg. Het onderzoek gaat vooral over opleidingstrajecten voor jonge mensen die wel werken in de horeca, maar voor dit werk geen opleiding succesvol hebben afgerond. Om deze mensen te certificeren start je met kijken naar welke kennis ze al bezitten vanuit het verleden, om ze vervolgens de ontbrekende lesstof aan te bieden. Dit levert een maatwerk traject op dat snel leidt tot diploma's. In IJsland doen ze dit al en dus ging ik kijken hoe ze dat doen. IDAN was leerzaam, zeker ook omdat ik zelf ook mijn plannen en het Foodlab Limburg mocht presenteren, waarna een goed gesprek ontstond dat voor beide partijen leerzaam was.


Ik was ook op bezoek bij de enige hotelschool die IJsland rijk is. Daarover later meer.

Ondanks al dat werk was er ook ruimte om te genieten van het land. Ik reed de Golden Circle langs enkele toffe bezienswaardigheden. Bij 20 graden onder nul.


Ik ben in Australië en de VS geweest, maar kan eerlijk zeggen dat ik nog nooit een land als IJsland heb meegemaakt. Spectaculaire landschappen, ijskoude temperaturen, ijle luchten en warme mensen. Vooral dat laatste was opmerkelijk, je zou in dit klimaat koude stugge mensen verwachten. Dit is echter een extreem gastvrij volk. Ze spreken allemaal Engels en staan open voor contact. De enige stugge IJslanders zijn de paarden die je overal ziet in het binnenland. Bij 20 graden vorst staan zij rustig te zoeken naar wat eetbaars.


Vanavond ga ik nog uit eten in een IJslands restaurant. Ik ga twijfelen tussen de sashimi van walvis, het gebraden lammetje, een papegaaiduiker van het spit of de gefermenteerde haai.

Ik spoel dat weg met een lokaal gebrouwen Kerstbier.


Of ik eet vegetarisch, dat klinkt eigenlijk ook best aantrekkelijk.

Vertu blessaður!

62 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#10 wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd over de Duitse cultuur, ook de Duitse spraak heb ik flink verbeterd. Verder heb ik ook geleerd om veel zelfstandig te zijn.

#9 terug naar Nederland

Helaas werd mijn stage vroegtijdig beëindigd. in plaats van 1 februari moest ik al 1 november maar huis. Ik heb rustig de auto ingepakt tussen mijn laatste dienst door en ben de 2 uur weer terug naar