Zoeken

Studeren & Werken in Engeland


Northampton | United Kingdom | 24.11.2019

Wat een mazzel. Ik had mijn koffers nog niet uitgepakt en kreeg een job aangeboden bij theater ‘the Royal & Derngate Northampton’. Als staf medewerker ‘Front of House’ ben ik het visitekaartje van het theater. Ik ontvang, help en adviseer de bezoekers. Ik sta achter de bar en verkoop merchandise. Na een tweetal trainingsdagen op 27 & 28 augustus werd ik meteen ingepland tijdens de talloze voorstellingen.

Een job maar geen BSN nummer?! Wat nu? Waarom een ‘National Insurance Number’? Je draagt belastingen en pensioengelden af en bouwt hiermee rechten op. Je kunt het niet regelen vanuit Nederland. Je moet eerst in het Verenigd Koninkrijk wonen! Welke stappen heb ik ondernomen? LET OP er zijn malafide bureautjes die voor veel geld alles voor je willen regelen. Dat is niet nodig. Op de website www.gov.uk staat een telefoonnummer 0800 – 1412075. De medewerker stelt je een aantal vragen zoals datum van aankomst in Engeland | je verblijf- & woonadres en informatie over je sollicitaties. Dan krijg je een brief voor een gesprek op een ‘Jobcentre Plus” waarin je diverse documenten moet meenemen zoals je paspoort en informatie over je sollicitaties.

Op 30 augustus was het voor mij zover. Met de trein van Northampton naar Bedford. Op tijd vertrokken omdat het openbaar vervoer in Engeland niet altijd op tijd rijdt. Tijdens het gesprek moest ik toelichten waarom ik een National Insurance Number nodig had. Ik moest aantonen dat ik ging studeren aan ‘The University of Northampton’ en dat ik een job had gevonden. Twee weken later kreeg ik een brief met mijn nummer. Dit heb ik toen meteen aan mijn werkgever doorgegeven.

Mijn werkplek ‘The Royal & Derngate Northampton’.

‘Royal’ is een prachtig traditioneel theater gebouwd in 1884 met 450 stoelen. ‘Derngate’ is een modern nieuw theater dat in 1983 is gebouwd. Beiden zijn architectonisch samengevoegd tot één cultureel centrum midden in de stad.

Ik verheug me op een echte Britse traditie in het theater tijdens de Kerst & Nieuwjaarsperiode | PANTOMIME. Entertainment voor de hele familie. Vroeger samen met mijn zus tijdens Kerst naar Opa & Oma en . . . . naar PANTO. Pantomime is Engeland ontstaan in de 16e eeuw en vergelijkbaar met Commedia Dell ‘Arte in Italië. Het zijn Musical Komedies gebaseerd op bekende sprookjes waarin het publiek meezingt en acteurs het publiek aanzet om te roepen als de slechterik op het podium verschijnt. In de goede oude traditie verkleden mannelijke acteurs zich als vrouwen en dat is lachen.

Ben je tijdens de Kerstperiode in Engeland – het maakt niet uit waar je bent – is er een theater dan is er PANTOMIME.

Groetjes Shannon.

905 keer bekeken0 reacties