Zoeken

Schoolbezoek - Spånga

Bijgewerkt: 23 apr 2018

Na een vroeg ontbijtje vertrokken we om 7 uur naar de Kunskapsskolan-school in Spånga.

Meteen bij binnenkomst viel op dat alle leerlingen en docenten op hun sokken liepen.

Dit was o.a. wegens praktische redenen (sneeuw, regen, modder), maar gaf toch ook wel al meteen een vertrouwd gevoel.


We werden verwelkomd door de directrice. Ze legde kort uit hoe de dag voor een leerling en docent verloopt. We mochten per 2-tal aansluiten bij een "Coachingsessie”, een individueel, wekelijks gesprek van ±15min, tussen mentor en leerling. Samen met de leerling wordt tijdens deze sessie bekeken of de geplande doelen van de afgelopen week behaald zijn. Waarnodig worden deze bijgesteld en/of worden er per vak nieuwe doelen bepaald. Wat direct opviel was de vertrouwde en persoonlijke band tussen leerling en leraar. (De docenten worden hier overigens met de voornaam aangesproken.) Ze reflecteerden samen met hun mentor waar het eventueel was misgegaan en hoe het anders zou kunnen. De openheid, rust en vertrouwen was opmerkelijk. De behaalde doelen werden doorgestreept en nieuwe doelen geformuleerd in een soort planboek. Ook de benodigde taken om de nieuwe doelen te behalen werden door de leerling opgeschreven.

Na de Coachingsessie mochten we aanschuiven bij de “Basegroup”. Hier komt de hele klas (15p.), incl mentor bij elkaar in een lokaal en kijken ze dagelijks samen het nieuws. Na de uitzending wordt dit uitvoering besproken. Overigens wordt er geen klassenindeling gemaakt op basis van niveau. Ieder leert op zijn eigen tempo met zijn eigen doelen. De mentor blijft de gehele school-looptijd gelijk. 


De telefoons worden in een “telefoon-bak” gezet voor de rest van de dag.


Hierna vervolgt elke leerling zijn “eigen” rooster met afwisselend “Classes” en “Workshop”. Tijdens de “Workshop”-uren werken ze aan hun lopende opdrachten en doelen.

De Workshop ruimte is een open, overzichtelijke ruimte met flex-plekken. De vakdocenten zijn aanwezig in desbetr. workshopruimte om waarnodig te ondersteunen. Indien een leerling hulp of uitleg nodig heeft, zet hij zijn naam op het whiteboard. Hij/zij gaat vervolgens aan het werk en de docent zoekt de leerling dan op. Elke dag wordt er door de school een warme lunch verzorgd voor zowel leerlingen als docenten. Met als stabiele factor, Wasa! ;-)

Op gezette tijden (volgens het rooster) gaat men per klas lunchen. De docenten schuiven ook aan en eten samen met de leerlingen. We werden in kleine groepjes door 2 leerlingen rondgeleid, het was erg interessant om door de school te lopen en meteen de persoonlijke verhalen en ervaringen van de leerlingen te horen. Sancties of straf bleken voor hen bijna vreemde woorden. Hier werd niet gehandeld vanuit beperkingen, “wat als”, “doe niet" en regels, maar woorden als vertrouwen, verantwoordelijkheid, openheid, eerlijkheid en intrinsieke motivatie kwamen hier juist in ons op.

…Klinkt goed, toch?!

Het gebouw is specifiek voor deze vorm van onderwijs ontworpen en gebouwd. Grote open ruimtes, kleinere lokaaltjes voor bijvoorbeeld de Basegroups & Classes en de Workshop-ruimte waar veel leerlingen tegelijk kunnen werken. Ook zijn er “stilte-ruimtes” waar leerlingen zich, indien wenselijk, kunnen afzonderen van geluid om zich beter te kunnen concentreren. Verder was opvallend dat er veel glas was, 1 docent omschreef als voordeel dat de leerlingen “gezien" en “gezien” (erkend) worden. Meer openheid, dus minder ruimte voor stiekem pesten of i.d.  Uiteraard zijn we nog even een extra kijkje gaan nemen bij de vakken zoals: sewing, cooking (& life), arts & music.

Na afloop hebben we met de gehele groep nog nagepraat met de directrice. Vertrouwen, intrinsieke motivatie en verantwoordelijkheidsgevoel waren toch wel dingen die opvielen. Op de vraag aan de directrice wat het meest essentieel is in dit systeem was ze heel stellig….”The teachers!"

107 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

De fanfare (van honger en dorst) trekt verder!

Dag twee brak vroeg aan. Op de kamer van Biesmans, Saes, Scheepens en ondergetekende ging de wekker net iets voor zevenen. Saes zijn energie en enthousiasme beperken zich niet alleen tot Rijksweg 70 i