Zoeken

Praktijkgericht projectonderwijs bij Tradium


Vandaag hebben wij de locatie Techniek van Tradium (Randers NO) bezocht. Wij zijn onder de indruk van de grote (praktijk)gebouwen die goed geoutilleerd zijn. Iedere onderwijsrichting heeft een zeer ruim eigen gebouw met een scala aan moderne apparatuur gericht op de reële praktijk. Het onderdeel procestechniek bestaat als opleiding niet. Wel kom je diverse onderdelen tegen bij andere disciplines. Hieronder het voorbeeld van transport en besturingstechniek.


Besturing bij een transportsysteem

Binnen Tradium wordt gewerkt volgens project onderwijs. Er wordt korte tijd besteed aan de klassikale instructie / theorie. Daarna gaat iedere student zelfstandig aan de slag met een project en vindt ondersteuning in de digitale leeromgeving (T-Learn in Moodle). Hierin staan diverse filmpjes, de theorieboeken, presentaties, opgaven en zo meer. De studenten moeten kiezen welke projecten zij gaan uitvoeren. In elke studierichting is de (beroeps)praktijk leidend.


Hieronder volgt een impressie van de resultaten van diverse projecten bij de verschillende opleidingen.

Houtbewerking, ongeveer 1/20 deel van de totale houtbewerkingsoppervlakte

Een deel van de metselaarsopleiding

Het opleidingsmodel in Denemarken is gebaseerd op een basisdeel (1 jaar) en een uitgebreid beroepsdeel (3 jaar). Het basisdeel vindt geheel plaats op school, waarbij de praktijk centraal staat. Tijdens het basisdeel solliciteert de student bij een leerbedrijf. In het beroepsdeel gaat de student alternerend werken en leren in het leerbedrijf en op school. De student is, meteen na het basisdeel, een volwaardig medewerker en genereert inkomsten voor het leerbedrijf. De student krijgt salaris.


Na het behalen van het diploma kan de student nog aanvullende modules volgen ter verbreding of verdieping.


Beide dagen hebben wij diverse klassen en praktijkruimtes bezocht en hebben we kennis gemaakt met enthousiaste studenten. Wat ons opviel is dat zij ons, in goed Engels en zeer gepassioneerd, over hun beroep en opleiding te woord stonden. Dit heeft ons verrast en vonden we erg leuk!


Verbroedering in de gedachte van Nelson Mandela

Er zijn veel overeenkomsten tussen de Deense en Nederlandse taal. Op het bord bij de hoofdingang, staan voor Nederlanders herkenbare begrippen.113 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#10 wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd over de Duitse cultuur, ook de Duitse spraak heb ik flink verbeterd. Verder heb ik ook geleerd om veel zelfstandig te zijn.

#9 terug naar Nederland

Helaas werd mijn stage vroegtijdig beëindigd. in plaats van 1 februari moest ik al 1 november maar huis. Ik heb rustig de auto ingepakt tussen mijn laatste dienst door en ben de 2 uur weer terug naar