Zoeken

Ons grote Finland avontuur 2

Dag 3 Op dag 3 is er geen programma vanuit de school. Voor ons dus de kans om even echt te genieten van het waanzinnig mooie landschap! En hoe kun je dat beter doen dan door een actieve dag in de bossen te hebben?! We beginnen de dag vroeg in de ochtend met een Husky sleetocht, waarbij we de oerkracht van de honden kunnen voelen die ons met veel plezier door een sprookjesachtige omgeving trekken. Daarna doen we ook nog even de gemotoriseerde variant, waar we in colonne een sneeuwscootertocht maken. Iets wat de meeste Finnen ook als hobby hebben in de winter. Zeer indrukwekkend!
Dag 4 En dan is onze laatste dag alweer aangebroken. Ook vandaag worden we weer opgehaald door de busjes van school. Vandaag was ik eerder klaar dan de busjes. Als we aankomen op school worden we vriendelijk begroet door Jarii en Ismo, en door twee social workers. Zij vertellen ons iets over de zorgstructuur. De coaches spelen een belangrijke rol in het leven van de leerlingen. Zij begeleiden hen in het leerproces en op didactisch gebied, maar begeleiden de leerlingen ook op emotioneel vlak. Daar waar de problematiek te heftig is om het zelf op te kunnen lossen worden er social workers ingezet. Deze hebben ook nauw contact met ouders, maar ook met politie en buitenschoolse zorg. Een verschil met ons is onder anderen dat op het moment dat er een speciaal traject wordt ingezet voor een leerling, ook als dit puur een didactisch traject is, dat ouders worden betrokken. Wat ook wel fijn was om te merken is dat als het gaat over zorgleerlingen, ze in Finland tegen dezelfde dingen aanlopen als dat wij doen. Ongemotiveerde leerlingen en verzuim zijn daar net zo goed een probleem als bij ons. Er zijn ook verschillen. Wat betreft drugs heeft Finland een zero tolarance beleid, en daar zijn dan ook nauwelijks problemen mee. Depressie en suïcide is iets wat bij hun veel meer speelt dan bij ons. Ze wijten dit zelf aan een deel cultuur, waarbij Finnen, en vooral Finse jongens niet over hun gevoel praten. Hier konden we een heel goed gesprek over hebben.

Wat mij in het algemeen erg is opgevallen, is de oprechtheid en eerlijkheid van de Finnen. Het was niet zo dat ze hun school, of hun onderwijssysteem verkochten als de ultieme waarheid. Nee, ze waren duidelijk zelf ook zoekende, en waren ook erg geïnteresseerd in hoe wij zaken oppakte. Ik denk dan ook dat dit zou kunnen leiden tot een hele mooie samenwerking, waarin we het beste van elkaar zouden kunnen overnemen en zoveel van elkaar zouden kunnen leren.

Ik ben enorm dankbaar voor deze onvergetelijk mooie en leerzame ervaring, en ik hoop dat we over een jaar of 5, als het systeem een beetje meer gefinetuned is, nog eens terug mogen om te kijken hoe het zich ontwikkeld heeft. Voor nu, met heel veel inspiratie en enthousiasme beginnen aan het nieuwe jaar.


6 keer bekeken0 reacties