Zoeken

IJsland: "Grote schoenen bij de schooldeur en kleintjes voor het raam."

IJsland is sinds een paar dagen alweer een mooie herinnering. Aan de dagelijkse realiteit ben ik alweer gewend. Ik schrijf dit laatste bericht vanuit een hotelkamer in Groesbeek, mijn vaste plek tijdens mijn masterstudie in Nijmegen. Ik ben afgelopen week ook in Scheveningen op stagebezoek geweest, heb een afscheidsborrel verzorgd voor een collega en heb les mogen geven in restaurant het Proeflokaal in Heerlen. De dagelijkse realiteit dus.


In de school waar ik hartelijk werd ontvangen in IJsland, de 'Menntaskólinn í Kópavogi', stonden de schoenen van de studenten bij de deur. Iedereen liep op sokken of binnenschoenen. Dit vanwege de hygiëne. Ik dacht gelijk hoe dit bij ons zou gaan op school, maar die gedachte was van korte duur. Deze Menntaskólinn is een school voor jonge mensen die het horeca vak willen leren. Hier geen praktijklessen met gasten, maar gerichte instructies en theorielessen. Het echte vak leer je niet op school maar in de praktijk. Bij vakmensen. Deze vakmensen leiden studenten op tot volwaardige collega's. Eigenlijk zoals het Foodlab Limburg op termijn ook in Limburg het onderwijs wil inrichten. Met een grote rol voor scholen, maar met een minstens zo belangrijke rol voor vakmensen in de regio.


Ik leerde hoe IJslanders denken over een leven lang leren, eerder verworven competenties en de validatie daarvan. Maar ook over het gebruik van de eigen taal en de waardering van de eigen cultuur. Een schitterende cultuur, zo bleek tijdens mijn bezoek.


Men viert hier bijvoorbeeld niet Kerst zoals wij dat kennen. Men gelooft in de Jólasveinar, de 13 zonen van de trollen Grýla en haar man Leppalúði die in de bergen leefden(samen met hun gigantische kat). Ik kwam twee van deze mythische figuren tegen in school. Ze waren aardig en gaven koekjes. Ze bleven niet lang want ze moesten de schoenen van kleine kinderen gaan vullen met snoepgoed. De schoentjes worden niet voor de haard, maar voor het raam gezet. IJslandse Kerst is een mengeling van ons Kerstfeest, Sinterklaas en veel eigen cultuur. En het past precies.

Deze trip heeft me veranderd. IJsland doet iets met een mens en dat heb ik mogen ervaren. Het is er koud. Het is er winderig en het leven is er niet goedkoop. Maar IJsland is ook warm, mooi en gericht op gastvrijheid en innovatie. Ik heb er veel geleerd en zal dit ook zeker meenemen naar het Foodlab Limburg waarin we nu trajecten ontwikkelen voor studenten die wel werken in de horeca, maar geen vakdiploma's hebben. Deze studenten hebben vaak al een schat aan ervaring en die moeten we op waarde schatten. In IJsland gebeurt dat al en hun manier van werken zal ons heel erg op weg helpen. Ik ga dit verder uitwerken in mijn afstudeeronderzoek dit schooljaar.


Bedankt voor de vele reacties op mijn eerdere verhalen. Fijne dagen en een geweldig 2020! Ik gun iedereen een reis naar IJsland.


Praktijklokaal drankenkennis Praktijklokaal keuken Menntaskólinn in de sneeuw
50 keer bekeken0 reacties