Zoeken

Het Noorderlicht en de achterblijvers


Maandag ga ik naar IJsland. Een reis van bijna 3500 kilometer die ik per trein en Boeing 737 ga afleggen. De voorpret is al een tijdje geleden begonnen. Uiteraard is het een studiereis met zeer interessante bezoeken, maar ik ga ook IJsland zien! Daarover straks meer. Eerst de interessante bezoeken.

Een hele dag zal ik worden ontvangen bij IDAN, een non-profit organisatie die zich vooral bezig houdt met publiek-private samenwerkingen, studietrajecten voor professionals en validering van eerder verworven competenties. De tweede dag zal ik een bezoek brengen aan de "Menntaskólinn í Kópavogi", een belangrijk onderwijsinstituut waar horeca- en toerismeonderwijs zijn verenigd. Niet alleen voor oudere studenten maar ook voor junioren. Doorlopende leerlijnen zijn hier heel gewoon. Ik ben benieuwd!


Toen ik besloot om naar IJsland te gaan, begon ik ook met onderzoek naar het land op internet. Ik ontdekte dat de temperatuur reuze meevalt, rond het vriespunt in december. Ik leerde ook dat het land inderdaad veel sneeuw kent en dat het maar een uurtje of vijf licht is buiten. Het noorderlicht kun je er vaak zien.


Al deze kennis deelde ik met een bevriende IJslandse relatie en al snel bleek dat mijn informatie niet helemaal klopte.

De temperatuur is inderdaad niet heel laag maar de Poolwind maakt het gevoelsmatig stervenskoud. De sneeuwlandschappen die ik verwacht, worden afgewisseld met warm water bronnen waarin je zelfs nu nog gewoon kan zwemmen. Vijf uur licht overdag is hooguit vijf uurtjes schemer en het noorderlicht is magisch maar niet vanzelfsprekend. 'Fingers crossed'.


Ik word steeds enthousiaster, maar mijn dochter deelt dit enthousiasme niet. De eerste vliegreis zonder haar en vijf dagen zonder haar vader, maken haar verdrietig. Ze maakte me een postkaart zodat ik haar niet te veel ga missen, uiteraard in ruil voor een cadeau uit dat vreemde land. Volgende week vrijdag kom ik terug. Voor mij hopelijk met een karrenvracht aan mooie indrukken, voor mijn dochter hopelijk met een mooi cadeau.

83 keer bekeken0 reacties