Zoeken

First term - UoN 01.01.2020


TONY PLATT | producer & sound engineer

AC/DC – The Rolling Stones – Bob Marley – Led Zeppelin – The Who – The Bad Plus - Buddy Guy – Iron Maiden – Marillion


Een brok aan ervaringen rijker en een berg aan nieuwe kennis. Mijn 1e blok aan de universiteit van Northampton zit er op. Ondanks dat Engels mijn 2e moedertaal is valt studeren in de Engelse taal niet mee. Het vergt extra werk met name bij theorieonderwijs en het schrijven van een essay. Tijdens de 1e week van het studiejaar heb ik kennis gemaakt met de studenten en docenten op de afdelingen drama & muziek. Het was mijn bedoeling om beide studies te combineren. Snel bleek uit mijn jaarplanning dat ik bij een gecombineerde studie niet kon meewerken aan de grotere producties. Dan zou ik alle vakken missen waar mijn belangstelling naar uit gaat en dat voelde niet goed. Dus heb ik meteen in de 1e week actie ondernomen. Na een aantal gesprekken met de professoren en docenten heb ik mijn hart gevolgd en mij volledig gestort op POPULAR MUSIC. De deur naar de afdeling drama is niet gesloten. Integendeel, want zodra er een project is waarbij drama en muziek gecombineerd worden willen de docenten dat ik meewerk.

In de studie Popular Music staat creativiteit en werken in de muziekindustrie centraal. Zo krijg ik tools om me verder te ontwikkelen tot uitvoerend musicus met aandacht voor mijn stem, pianospel en andere instrumenten naar keuze. Bij de theorievakken compositie en muziektheorie zet ik theorieën om naar de praktijk en schrijf ik eigen composities die ik in de studio opneem. Een leerzaam proces van vallen en opstaan. Ook heb ik aandacht besteed aan de Franse cultuurfilosoof Jean Baudrillard. Zijn theorieën heb ik verwerkt in een essay over de invloed van popmuziek - cultuur op de identiteit van de huidige jeugd met de nadruk op sociale media.

Ik heb de eerste stappen gezet als aankomend producer in de opnamestudio van de universiteit. Mijn hoofddocent is niemand minder dan TONY PLATT. Deze naam zegt je misschien niets maar hij is een TOP producer & sound engineer die heeft gewerkt met The Rolling Stones, The Who, Led Zepplin, AC/DC en Bob Marley and The Wailers. Hij heeft het GRAMMY winnend album “Damn Right I Got The Blues” van Buddy Guy geproduceerd. Zijn filosofie spreekt mij zeer aan. “Het gebruik en de inzet van technologie moet de muziek aanvullen, rijker maken en verbeteren. De techniek moet de muziek niet dicteren!”

Op dinsdag 10 december was het zover. Mijn eerste ‘GIG’ als zangeres van PLANET-B in The Black Prince Music Venue Northampton. Samen met andere studenten ideeën bundelen, uitwerken, repeteren en optreden. De andere bandleden zijn TEGA (drums), WILLIAM (keyboard/piano), DARREN (bas) en NATHAN (gitaar). Onze opdracht: een LIVE optreden voor publiek waarbij de band een viertal nummers presenteert. Deze 4 nummers moeten bestaan uit: één eigen compositie en 3 andere nummers / covers die qua vorm, stijl en interpretatie afwijken van de originele nummers. Het proces om samen te komen tot 1 product – 1 sound – 1 genre – 1 eigen compositie met passende tekst verliep vaak stroef. Alle 5 bandleden hebben immers andere muzikale voorbeelden, stijlen, ideeën en wensen. Na 2½ maand keihard werken was het eindresultaat de moeite waard. Het publiek was dol enthousiast en de docenten waren zeer te spreken over het optreden. Heerlijk om het jaar zo af te sluiten. Op naar het 2e blok . . . .

Ik wens iedereen een succesvol 2020!

X Shannon


805 keer bekeken0 reacties