Zoeken

De voorbereiding

Bijgewerkt: 2 mrt 2018

Hoe overleef ik; een buitenlandse stage

In dit hoofdstuk geef ik je een vijftal aan tips die je goed kunt gebruiken tijdens je voorbereiding op een buitenlandse stage.


Voordat je aan een buitenlandse stage gaat deelnemen, moet er het een en ander geregeld worden. Doordat ik al een stageplaats gevonden had in Nederland en er dus niet op bedacht was naar het buitenland te gaan, kostte dit mij meer werk om dit te regelen dan als ik er op tijd mee begonnen was.


Tip 1: Begin op tijd met het regelen van je stage. Als je te laat begint kost het je alleen maar veel tijd en energie.


Helaas werd mijn stagebedrijf in Nederland niet erkend voor mijn opleiding, waardoor ik heb besloten om naar het buitenland. Dit een kleine vier maanden voor de stageperiode van start ging. Eind november heb ik dit dan ook aan mijn stagebegeleider voor gelegd, samen met mijn klasgenoot Mel die ook graag wilde gaan.


Van dhr. Laouaji moesten wij een CV (Curriculum Vitae), motivatiebrief en tevens een videosollicitatie in het Engels maken en deze naar hem sturen per mail.


Tip 2: Alle informatie die je nodig hebt wordt via de mail uitgewisseld, dus zorg ervoor dat je deze goed in de gaten houd.


Dhr. Laouaji is voor ons opzoek gegaan naar een passend stagebedrijf (je mag uiteraard ook zelf opzoek gaan naar een stagebedrijf, maar in ons geval was dit niet meer haalbaar).


Nog géén week nadat wij dhr. Laouaji om zijn hulp vroegen, kwam er een mailtje binnen dat er zich een bedrijf had voorgedaan die ons alle vier een stageplek kon garanderen. Het bedrijf genaamd ‘Blue-Explorers’ een duikerscentrum en tevens erkend leerbedrijf, gelegen in Tenerife en Gran Canaria zocht nog naar stagiaires. Toen wij dit te horen kregen waren wij laaiend enthousiast met dit bericht.


We kregen uiteindelijk de keuze wie er van ons naar Tenerife zou gaan en wie naar Gran Canaria. Mel en ik wilde graag naar Gran Canaria en hier waren we het ook allemaal mee eens, totdat we mailtje terug kregen dat het hun beter leek als Sorush en Stef naar Gran Canaria zouden gaan vanwege de opleiding van Stef (vestigingsmanager) hier hadden ze namelijk meer te bieden voor hem.


Tot zover al een klein stukje over het stagebedrijf, nu verder met al het papierwerk.


Telefoontjes hier, mailtjes daar, aanvragen van het vliegticket dan maar!

Het vliegticket was een van de eerste dingen die ik heb geregeld. Erna kwam de POK (Praktijk Overeenkomst) die door het stagebedrijf, school en jou getekend dient te worden. Dit voor veiligheidsvoorschriften op stage.


Tip 3: Laat de POK tekenen voordat je op stage gaat, deze is namelijk zeer belangrijk voor jou. De POK is een verzekering vanuit school die, wanneer er iets op stage gebeurd (denk aan breuk of schade) waar jij verantwoordelijk voor bent, jij dit voorgoed krijgt vanuit school.


Thuis heeft mijn moeder ervoor gezorgd dat mijn studiefinanciering vanaf februari 2018 tot en met mei 2018 op uitwonend staat. Dit is belangrijk omdat je dan geld uitgekeerd krijgt om die maanden die je naar het buitenland rond te komen. Tevens geldt dit ook voor je ov-chipkaart, zet deze gelijk stop voordat je gaat.


Tip 4: Zodra je de uitwonend beurs hebt aangevraagd en je, je ov-chipkaart hebt stop gezet, komt er maandelijks een mooi bedrag binnen die je nodig zult hebben tijdens je verblijf in het buitenland. Regel deze zaken via DUO.


Ook vanuit school krijg je een soort vergoeding, genaamd de Erasmus beurs. Deze beurs dekt voornamelijk de kosten voor onderdak, eten & drinken en/of educatieve excursies. Hoeveel het bedrag precies bedraagt hangt af van de duur van de stage en waar deze plaats vindt.


Tip 5: Heb je vragen over de Erasmus beurs, wat deze inhoudt en wanneer jij hier recht op hebt, vraag dit dan aan je stagebegeleider hij of zij verteld je precies wat je wilt weten.


Nadat alle papieren zijn ingevuld en getekend kun je beginnen aan je voorbereiding.


Mijn voorbereiding ging er anders aan toe als dat ik had gedacht. Normaal gesproken krijg ik zenuwen en kriebels als ik iets ga doen wat ik nooit eerder gedaan heb. Maar aangezien het besef er nog steeds niet echt was, was ik vrij rustig. Ik had er juist super veel zin in en ben twee weken van te voren gaan bedenken wat ik allemaal wilde meenemen. Geloof me mijn hele kamer was één grote bende!


Mijn laatste week in Nederland

Zaterdag 27 januari heb ik een klein feestje gehouden voor 5 van mijn beste vriendinnen. Een verjaardag/afscheidsfeestje gezien ik het weekend ervoor jarig was geweest (20 januari). Het werd een late maar vooral gezellige avond!


Maandag 29 januari de laatste week brak aan en ik had nog best veel op de planning. Mijn laatste examens, iedere dag wel één tot en met donderdag. Op dat moment besef je wel dat de tijd begint te dringen.


Want donderdag 1 februari was ook echt mijn laatste dag. Deze dag heb ik vooral besteedt aan mijn ouders en familie.


Ik was klaar om te gaan.


38 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#10 wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd over de Duitse cultuur, ook de Duitse spraak heb ik flink verbeterd. Verder heb ik ook geleerd om veel zelfstandig te zijn.

#9 terug naar Nederland

Helaas werd mijn stage vroegtijdig beëindigd. in plaats van 1 februari moest ik al 1 november maar huis. Ik heb rustig de auto ingepakt tussen mijn laatste dienst door en ben de 2 uur weer terug naar