Zoeken

De eerste maand in Sverige

Tot nu toe heb ik al heel wat beleefd wat ik dus natuurlijk ook met jullie ga delen:

Ten eerste, de eerste schooldagen/stagedagen:


De eerste maand was natuurlijk vooral even wennen. In plaats van dat we in Nederland bijvoorbeeld (waarschijnlijk) gewend zijn dat wanneer je iets ergs doet (dit kan zijn niet luisteren of zelfs uitzonderlijk disrespect-vol zijn.) dat je daarvoor wordt gestraft. Of dit nu inhoud dat je strafregels moet schrijven, nablijven of wat dan ook in dat genre, hier is dit ongehoord. Kinderen vanaf de leeftijd van 5 worden hier behandeld zoals ik dat pas werd op het MBO: het is jouw leven, jouw opleiding. straf geven heeft geen nut. je leert er wel van wanneer de resultaten later niet goed zijn. Persoonlijk was ik hier dus vrij geschokt van. maar ik begon mij steeds meer in te zien dat dit de juiste aanpak is. Ik heb over een maand in veel kinderen al meer volwassen gedrag gezien dan ik in mijn gehele basisschool tijd. Verder zijn de roosters heel anders voor de docenten en voor de leerlingen. een normale dag voor een leerling is van half 9 tot 2. op maandag iets korter en op dinsdag iets langer om hiervoor te compenseren. Ook de docenten hebben hier meer tijd om andere schoolgerelateerde dingen te doen zodat ze dit thuis niet hoeven te doen. (denk hierbij aan bijvoorbeeld het nakijken van schoolwerk.) dit kost in Nederland veel docenten een groot deel van hun weekend, terwijl hier de docenten minde lesuren hebben maar dus meer tijd hebben om aan dit soort dingen te werken wat daarna weer zorgt voor een veel meer relaxte omgeving voor kind en docent.


Dit is mijn rooster voor de tijd dat ik hier ben. Ga na dat ik zelfs nog meer lessen heb dan normaal. Planning staat voor de tijd die ik tijdens school heb om aan mijn opdrachten te werken, blogs te maken en/of te leren voor de schoolvakken van Arcus.

Nog iets wat ik bijzonder interessant vond, is de manier hoe ze hier gymles geven. In Nederland ben ik gewend dat we dan naar een gymzaal gaan en binnen wat activiteiten gaan doen. Hier ziet dat er heel anders uit:


Dit is de omgeving waarin Year 4 (10 jaar) gymles heeft. Eerst lopen we naar het hoogste punt van een berg in de buurt en dan gaan ze daar vervolgens hutten bouwen. Dit deed ik vroeger als klein kind in mijn vrije tijd. Hier word veel meer aandacht besteed aan leven met je omgeving. Dit is terug te zien in bijvoorbeeld hoeveel uren kinderen hier aan games besteden. Kinderen hier gaan veel liever naar buiten om in de open natuur te spelen dan binnen Fortnite spelen.


Al met al heb ik tot nu toe veel geleerd en ben ik aangenaam verrast met alles wat mij tot nu toe tegemoet is gekomen en ik kijk dan ook uit naar de maanden die ik nog voor mij heb liggen.


That´s it for now :)

tack för läser och fram till nästa gång


groetjes Stijn


99 keer bekeken0 reacties