Zoeken

Dag 5 - ohne Worthe

Vandaag is het de laatste dag van onze trip naar Berlijn. Ik zou het iedereen aanraden om Berlijn een keer te bezoeken.


We hebben naast de terugreis nog een stop op het programma. Dit is een bezoek aan concentratiekamp Sachsenhausen, een luguber stukje geschiedenis van de tweede Wereldoorlog. Patrick vertelt ons over de praktijken die er hebben plaatsgevonden en de dodenmars aan het einde van de oorlog. Daarna gingen wij het kamp binnen en het eerste wat ons op valt is de poort met de tekst “arbeid macht frei”. Een herkenbare tekst uit de geschiedenisboeken. Dit is de eerste keer voor mij dat ik een concentratiekamp heb bezocht.We gaan het kamp binnen en we zien een grote lege vlakte met een paar gebouwen. Patrick legt uit dat het kamp is afgebroken omdat er te veel ziektes waren ontstaan nadat het Sovjet leger het kamp heeft ontdekt.Vervolgens kijken we in een barak. Als je de omstandigheden ziet snap je heel goed dat daar vele ziektes zijn uitgebroken. Heel veel mensen in een barak, weinig wasmogelijkheden en hygiëne was ver te zoeken. Deze mensen kregen wel redelijk goed te eten in verhouding met andere gevangenen. Dit komt omdat ze moesten werken. Als je niet kon werken omdat je ziek of verzwakt bent, kom je in de ziekenboeg. Dit was alleen niet om je beter te maken. Hier werden experimenten gedaan op je lichaam.Er is ook nog een klein gebouw achterin het kamp. Dit is het mortuarium. Hier werden de overledenen naar toe gebracht om te onderzoeken. De twee tafels met n afvoerputje in het midden, gaven een beeld van wat er allemaal is gedaan daar.


Als laatste gingen we naar de plek waar de gevangenen werden “opgeruimd”. Dit kon doormiddel van het vuurpeloton en doormiddel van zyklon b.


Er zijn verhalen bekend dat er soms 5000 mensen per dag werden vermoord voor het vuurpeloton.


Dat er mensen zijn vermoord is gebleken doordat er enorme hoeveelheden as is teruggevonden in omliggende bossen.Daarna zijn we naar het museum gegaan waar nog tekeningen, pasfoto’s en andere spullen lagen van de gevangenen en bewakers.


Om 12.15 zijn we vertrokken met de bus richting Nederland. We hopen rond 0.00 aan te komen.


Bedankt voor het lezen en tot de volgende reis.12 keer bekeken0 reacties