Zoeken

Dag 4 - DDR

Patrick (onze gids) neemt ons mee naar een overgebleven stuk muur uit de Koude Oorlog. Hij vertelt zo levendig over deze tijd dat je het gevoel krijgt dat je er ook werkelijk bij bent geweest. Hij vertelt over de bouw, de bewaking, de vluchtpogingen en de pogingen die mislukt zijn. Doordat je op de locatie staat heeft dat een grote impact.

Na een bezoek aan het museum die bij deze plek hoort krijg je een nog betereindruk van deze tijd.

Daarna gaan we naar Helmut Newton museum. Persoonlijk ken ik zijn werk niet, maar ik vind het zeer indrukwekkend. Zeker een aanrader.


Na het museumbezoek is het programma vrij. Wij gaan met Patrick en een aantal leerlingen naar het Duits-Russisch museum Karlshorst waar in 1945 de overgave van Duitsland van de oostelijke gebieden plaatsvond. Op het gebied van fotografie en propaganda hebben wij uitgebreid uitleg gekregen. De bestorming van de Reichstag, het meisje dat moest kijken of er geen mijnen meer lagen en veel meer. Ontzettend interessant.Na dit bezoek gaan wij verder naar de Stasi gevangenis. We zijn rondgeleid door een Nederlandse gids. Je ziet de kleine kamertjes waar soms wel 10 mensen tegelijk verblijven. Ongelooflijk omdat er maar 1 bed staat. We hebben de manieren gehoord die de Stasi toepast om verklaringen van gevangenen te krijgen. Het hele apparaat werkt goed en vandaag de dag zijn er nog steeds mensen die terug verlangen naar deze “goede” oude tijd.
Na dit bezoek is het tijd om even de stad in te gaan. Na een goede kop koffie zijn we naar een typisch Duits restaurant gegaan om te eten.Op het einde van een gezellige avond, zijn we met de metro richting hostel gegaan. Morgen gaan we naar Sachsenhausen en weer richting huiswaarts.


Tot morgen
9 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

#10 wat heb je geleerd?

Ik heb geleerd over de Duitse cultuur, ook de Duitse spraak heb ik flink verbeterd. Verder heb ik ook geleerd om veel zelfstandig te zijn.

#9 terug naar Nederland

Helaas werd mijn stage vroegtijdig beëindigd. in plaats van 1 februari moest ik al 1 november maar huis. Ik heb rustig de auto ingepakt tussen mijn laatste dienst door en ben de 2 uur weer terug naar