Zoeken

Berlijnse Beleving - Fijne vrouwtjes

Bijgewerkt: 23 apr 2018

(8 maart 2018; Internationale Vrouwendag)


Vanochtend heb ik het opstaan toch zo lang mogelijk uitgesteld.. Rond half acht moest ik wel dus ben ik uit bed gerold en snel daarna zijn we wederom op pad gegaan. Gelukkig was ik vandaag niet de enigste die er moeite mee had. Sommige van ons hadden zelfs een slapeloze nacht achter de rug, germ..


Onze eerste stop was de Bernauer Straße. Hoewel er verschillende plekken in Berlijn zijn waar je nog stukken van de Berlijnse Muur kunt bezichtigen, is de Gedenkstätte Berliner Mauer een van de plekken waar je het meest realistische beeld krijgt van hoe de Muur eruit heeft gezien. Bij deze muur vind je tig foto’s van mensen (voornamelijk mannen) die hebben geprobeerd van Oost naar West te vluchten toen de muur nog stond. Ook is hier de Kapelle der Versöhnung te vinden. Dit is een kerk in ovale vorm welke is gebouwd uit hout, bij de bouw zijn de resten van de Versöhnungskirche gebruikt (ontwerp door Peter Sassenroth en Rudolf Reitermann). In deze kerk kunnen de slachtoffers van de Berlijnse Muur worden herdacht en deze is ook publiek en gratis te bezichtigen. Dit hebben we dan ook kort gedaan voordat we doorgingen..


Door naar het Helmut Newton museum. Dit museum vond ik toch wel een van de leukste musea die we bezocht hebben. Helmut Newton was een Duits-Australisch fotograaf en is een inspiratiebron voor wie zich bezighoudt met mode- en glamour fotografie. Newton speelde met het gegeven ‘mode is kleding en kleding bedekt naaktheid’. Als geen ander speelde hij met de grenzen tussen modefotografie en erotiek en dat was voor zijn tijd nogal bijzonder. De hoge hak is zijn handelsmerk en ik persoonlijk vroeg me af wat deze man toch voelde voor benen en/of voeten.. Dit vond ik namelijk een opvallend aspect in zijn werken. Tegenstanders verweten hem in ieder geval van voyeurisme en pornografie. Maa hoe dan ook feit is dat Newton voor een nieuw startpunt in de modefotografie zorgde en een groot voorbeeld voor velen is. In het Helmut Newton museum hebben we maar een uurtje doorgebracht wat ik persoonlijk te kort en nogal jammer vond. Alhoewel ons volgende bezoek me niet teleurgesteld heeft..


Voor de meeste van ons begon nu een vrije middag maar een aantal mensen waaronder ik kozen ervoor nog naar het Hohenschönhausen te gaan. Omdat we te vroeg waren voor de rondleiding bij Hohenschönhausen hebben we elders nog een tussenstop gemaakt waarvan ik geen idee heb wat het was aangezien ik op een bankje ben gaan zitten en in slaap ben gevallen. Zo moe was ik.. Toen ik een uurtje later wakker werd konden we dus weer vertrekken. Hohenschönhausen is een voormalige Stasi gevangenis iets buiten het centrum van Berlijn. Je kunt er rondleidingen volgen met ex-gedetineerden die vertellen over de gruwelijkheden die plaats hebben gevonden in de gevangenis. "Leuk" is het niet maar wel zeer indrukwekkend en leerzaam.


Toen onze rondleiding hier gedaan was ben ik met een nog kleinere groep terug gegaan naar het hostel. Hier was het rustig en heb ik op mijn gemak mijn tas ingepakt, gedoucht en nog even geslapen. Daarna heb ik deze blog geschreven en zijn we uit eten geweest. Het plan was om daarna nog op stap te gaan maar dat hebben we maar achter wegen gelaten. Uiteindelijk lagen we er dus redelijk vroeg in.


Blijf me vooral volgen als je geïnspireerd en vermaakt wilt worden door mijn Berlijnse beleving.


liebe Grüße en tot de volgende,

Madiecke


47 keer bekeken0 reacties