Zoeken

Barcelona designparadijs!Gisteren heb ik het examen afgenomen van Stan en Kasper. Daarvoor ging ik naar Talking Design Studio’s. Het is makelijk te vinden, tegenover de Mercat Galvany, waar ik alvast gezorgd heb voor een kers op de taart. Ik ontmoet twee studenten en een hyperactive, inspirerende, drijvende Fabian. Na het examen bomen we nog even na over “Modernisma” en Barcelona. Wat een geweldig inspirerende stad!

Waar zit hem dat in? Voor mij is het duidelijk. Zichtbare constrasten in het straatbeeld aangebracht door maar liefst DRIE grote kunstenaars die een duidelijke band met deze stad hebben; Picasso, Miro en natuurlijk Gaudi. Daarmee vervalt ook de stelling dat Barcelona een sportparadijs is, want wie kan er nu drie Barca-voetballers opnoemen? Ik in ieder geval niet, en daarmee is de kous af. In ieder geval, ik loop door Parc Guell en ervaar de harmonieuze tegenstelling van grijs beton met blinkend tegelwerk, gestut door gewelven van broze lavasteen. Iets wat ik als ontwerper nooit aangedrufd zou hebben. Dus inspirerend. Het brengt me van mijn stuk, net als de overdaad van het Palau de la Música van de hand van Gaudi’s concurrent Lluís Domènech i Montaner. Doordat het echt te ver gaat krijgt het “iets"

, maar ik weet nog niet wat. Picasso en zijn vroege werk. Wat een contrast met later. Wat een ontwikkeling in denken en doen. Ja, dit is wat je zou willen zie bij studenten die je vier jaar onder je hoede hebt ;-). En dan Miro. Ik heb Miro altijd een prutser gevonden. Tot nu. Akelig hoe je om kunt slaan in je denken als je eens goed gaat kijken. Ja, Barcelona doet wat met je. Het inspireerd!

Ik sluit de dag af met een laat diner in 4chats. Vroeger het kunstenaarscafé waar alle voorgenoemde jongens bij elkaar zaten. We mijmeren wat na over “wat een tijd moet dat geweest zijn” en over hoe noemen slecht-engels-sprekende-toeristen deze kroeg? En zo vlieg ik miraculeus van 23.30 Barcelona naar 08.15 docentenkamer. Inspirerend!

171 keer bekeken0 reacties