Zoeken

A casual Saturday

Bijgewerkt: 31 aug 2019

Een font heeft meestal wel een naam. Zo ook de “Casual”. Een niet te stijve letter die vaak gebruikt wordt om vluchtige promotionele acties onder de aandacht te brengen. Twee voor de prijs van een. Het zetten van de Casual doe je met de penseel in één haal. Dus, opperste concentratie om volledige controle uit te oefenen op het gereedschap. Het resultaat is dat je je afvraagt welke kwast het penseel vastgehouden heeft. Bah bah. Nog eens, nog eens. De focus op het product is dusdanig dat ik ondertussen de verf over mijn voeten schud. Hardnekkig spul, die letteringlak. Uiteindelijk schroeft Mike de prestatiedrang nog hoger op met een script. Deze letter laat helemaal geen ruimte voor correctie. Dit is niet te doen. Dus het is hopeloos. Ik ben hopeloos. “That’s when the magic happens.” De letters vallen achter elkaar op het papier. De Casual Script komt tot leven.


Lazy Sunday & Monday? Hell no!

Na 2 intensieve dagen zijn we nog lang niet klaar. Op zondagochtend pakken we potlood, kwast en de Mahlstock weer vol goede moed op!

Na de “Block” en de “Casual” (in zijn “thick & thin” en “Shading” variaties), die we afgelopen dagen geoefend hebben, laat Mike zien hoe hij (ogenschijnlijk) moeiteloos de “Script” op zijn vel papier “kwast”. De schetslijn van de letter zet hij grof op papier met een potlood, waarna de kwast het geheel afrondde tot een vloeiend eindresultaat. Ook ponsen (naaipons/krijt/kool) en transfers van patronen wordt aangeleerd.
Moeiteloos blijkt helaas een fabel te zijn… De “Meester” schildert, de kwast is ‘slechts’ het gereedschap, maar een delicaat gereedschap dat om veel oefening vraagt. De kwasten dienen met liefde en respect behandeld en verzorgd te worden. Ook deze ins & outs licht Mike toe aan de hand van persoonlijke anekdotes en voorbeelden. “If you’re kind to them, they’re kind to you!”

“Prepare like a turtle, paint like a rabbit.”
Voor ons wordt het zeker geen easy Sunday and Monday. Scriptorium wordt “Scriptorment”, want het gaat vandaag over ons gevecht met de Script letters, shadow en Bevel.

“Try it once and you will see it”, stelt Mike de groep gerust.

Ieder gaat aan de slag, out of your comfort into our own zone…

Doen, kijken, stap terugzetten, vloeken, loslaten, doen, genieten en afzien. Vol concentratie met een maximale focus op “I don’t give a shit”.

Mike herhaalt steeds de zin, “if it looks right, it is right!”…Het lijkt alsof hij dit advies ook aan zichzelf geeft ter bevestiging, terwijl hij het ene vel papier na het andere belettert”.


41 keer bekeken0 reacties