Zoeken
  • Kev

#4; De tralies van het verleden

Bijgewerkt: 11 mrt 2018


We begonnen de dag bij de Berlijnse muur, onderaan het museum. Hier lagen tegels met uitgevoerde ontsnappingen, mensen uit het Oosten hadden de meest creatieve manieren bedacht om de muur te omzeilen. Vooral jongeren droomden van de Westerse vrijheid en waren hier dan ook het actiefste. In het overdekte deel zagen we hoe Berlijn huilde toen de muur viel, tranen en bananen (voor Oosterlingen was voedsel als een banaan speciaal). Filmpjes, kaarten en foto's vertelden hier duizenden verhalen.


We passeerden de muur en liepen nu richting het Helmut Newton fotografiemuseum, zijn geniale kijk op de fotografie zag je terug in het werk. Controversie in harmonie, waar grijstinten de collectie domineerden. Het beeld van een vrouw tussen de menigte die niet de rest volgde maar haar eigen mening, haar eigen ogen. De galerij bevatte composities die ongebruikelijk leken maar zodoende perfect het verhaal vertelden.


Nadat de laatste fotografie uit de ooghoeken verdween, stapten we de bus in naar het oude hoofdkwartier van het rode leger. De plek waar de capitulatie van Duitsland getekend werd door de hoogste officieren. Dit gebouw was in tegenstelling tot de rest van Berlijn, niet gebombardeerd en is ook nu nog authentiek. De officiële documenten met handtekeningen van alle hoofdrollen lagen onder een glasplaat, in een van de meest historische zalen op aarde. Ik vond met name dit museum écht geweldig!


Ons laatste onderdeel bestond uit de oude Stasi gevangenis, hier werden vijanden van het communisme achter de tralies gezet. Volgde je de strakke regels niet? Dan kon je hier wel eens wat jaren vastzitten. Met in het oude gedeelte, kleine donkere en vooral vochtige cellen waar niet eens bewogen mocht worden. Dit was het gruwelijkste deel. Naar het nieuwere gedeelte dat voor de gevangen wel een eigen toilet en daglicht had. In deze cellen werden vooral mentale spelletjes gespeeld met de gevangenen, dat op de lange termijn veel pijnlijker is dan fysieke geweld. Nadat wij werden vrijgelaten, reden we weer terug naar het pension en aten we ons laatste hapje in de stad! Nu alleen nog even de koffers inpakken en klaarmaken voor de terugreis.


-Kev
32 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven

De voorbereiding

In december 2019 ben ik op “sollicitatie” gesprek geweest bij Buffel Outdoor met 3 mede studenten in Oldenzaal op het hoofdkantoor. Het was een leuk gesprek met mooie instructie weekenden in Nederland